Trainingsdag lokale/regionale onderzoeksjournalistiek 2016

LROJ16 flyer_Page_1Zaterdag 16 april is-ie er weer: de Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek van de VVOJ. Speciaal bedoeld voor het leger journalisten dat, al dan niet als vrijwilliger, helpt de lokale democratie te bewaken door in hun eigen woonplaats of regio tegels te lichten. Thema dit jaar: met je neus op de feiten.

Meningen lijken soms de media te overheersen. Maar goede journalistiek heeft vóór alles feiten nodig. En feiten vind je door te onderzoeken, te controleren, te confronteren en te rapporteren.

Ook dit jaar biedt de VVOJ een uitgebreid trainingsprogramma om dit belangrijke werk goed te doen. Kom naar de VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2016, 16 april op de Uithof in Utrecht.

Praktische informatie en inschrijven

  • Zaterdag 16 april 2016
  • Inloop vanaf 9:00 uur, aanvang programma 9:30 uur
  • Hogeschool Utrecht, Faculteit Educatie, Padualaan 97, Uithof Utrecht
  • Prijs: € 30, incl. koffie/thee, lunch en afsluitende borrel om 17:00 uur

LoepjeDeelname staat open voor iedereen die werkt bij of voor lokale en regionale media. Dus ook vrijwilligers. Meld je snel aan, want het aantal plaatsen is beperkt.

Het aanmeldformulier vind je hier

 

Programma, sprekers en trainers

Deze alweer zesde editie van de trainingsdag biedt net als de voorgaande jaren hands-on trainingen door ervaren journalisten en professionals. Hieronder een greep uit het aanbod:

Loepwinnaar Sanne Terlingen geeft een training over diepgravend onderzoek. Hoe pak je het aan als mensen en organisaties gesloten lijken? En hoe ga je om met tegenwerking?

imagesEen ander voorbeeld uit de praktijk is het onderzoek naar voedselveiligheid van Omroep Gelderland. Sandrina Hadderingh en Judith Spanjers vertellen je er alles over.

JagoAvatarKijk mee in de toolbox van Jago Kosolosky en ontdek tal van handige computerprogramma’s en technieken om feiten boven water te halen en te analyseren.

roger_vleugels_01Roger Vleugels leert je een andere haast onontbeerlijke vaardigheid bij het controleren van de macht: wobben. Hoe maak je goed gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur?

Jasper Bunskoek, datajournalist bij RTL Nieuws, laat zien hoe je uit grote hoeveelheden data interessante informatie, trends en overzichten kunt halen.

En wat nu als er rookgordijnen worden opgetrokken? Leer van Gemma van der Kamp hoe je met tools en media bronnen kunt verifiëren en feiten en propaganda van elkaar scheiden.

LogtenbergHoe kom je aan een onderwerp voor je onderzoek? Hoe weet je of het ook een goed onderwerp is? En hoe ga je vervolgens te werk? Hugo Logtenberg (NRC Handelsblad) neemt het met je door.

Training2016_flyer_DEF[wpdm_hotlink id=73 link_label=’Download hier de flyer‘]

Lees hier de verslagen van vorig jaar