Samenstelling Loepjury 2017

De jury van De Loep 2017 bestaat uit negen leden, onder voorzitterschap van Kees van den Bosch.

Kees van den Bosch

Kees van den Bosch (1952) studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en begon eind jaren tachtig als freelance onderzoeksjournalist. Hij publiceerde onder andere in De Groene Amsterdammer en maakte radiodocumentaires voor HUMAN, VARA en de VPRO. In 1997 begon hij bij Argos, waar hij tot zomer 2017 eindredacteur was. In 2005 won hij de Wereld Audio Award voor een onthulling over Abdul Qadir Khan, de vader van de Pakistaanse atoombom. Van den Bosch schreef De Angstreactor. Kalkar, de kroniek van een eeuwige belofte (Boom 2006, genomineerd voor de Loep 2007). hij kreeg in 2002 de Prix Europa, voor een uitzending met  Stefan Heijdendael en Leo Knikman, en won in 2011 een Tegel samen met Gerard Leenders en Irene Houthuijs. Van den Bosch is samen met Sanne Terlingen en Huub Jaspers genomineerd voor de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2018.

Marjan Agerbeek

Marjan Agerbeek (1959) werd midden jaren negentig tijdens een verblijf op de onderzoeksredactie van The Philadelphia Inquirer gegrepen door in Nederland toen nog onbekende computertechnieken voor onderzoeksjournalistiek. Met die kennis gaf ze haar krant, Trouw, een stevige impuls op onderzoeksgebied. Haar onderzoek naar schoolresultaten betekende in 1997 een doorbraak in Nederland op het vlak van computer assisted reporting en het gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur. Sinds 2010 staat Agerbeek met haar bureau Bindkracht twaalf hoofdredacties en uitgevers bij in het produceren, opzetten of vernieuwen van print en online titels. In 2002 richtte zij, met drie collega’s, de VVOJ op, waarvan zij voorzitter en drijvende kracht was tot en met de derde Global Investigative Journalism Conference, in Amsterdam (2005).

Ides Debruyne (1966) is medeoprichter van de VVOJ en van het Fonds Pascal Decroos en Journalismfund.eu. Hij is nu managing director van Journalismfund.eu. Ook de Vlaamse Scriptieprijs en de Vlaamse Scriptiebank zijn zijn geesteskinderen en hij is voorzitter van Scriptie vzw, die de wetenschap dichter bij het grote publiek wil brengen en het werk van jonge wetenschappers meer bekendheid wil geven. In 2013 won Debruyne samen met zijn collega Brigitte Alfter de Prize for the Freedom and Future of Media.

 

Moderator Jan HauspieJan Hauspie (1967) werkte van 1993 tot 1997 bij De Morgen en stapte daarna over naar sportmedia. Een uitstap naar Voetbal International niet meegerekend, was hij bijna twee decennia verbonden aan Sport/Voetbalmagazine. Sinds september 2016 werkt Hauspie bij Humo. Samen met Chris Vandenabeele won hij in 2006 een Loep voor hun artikel ‘De zaak Ye’. Hierin legden zij de matchfixingpraktijken bloot van de Chinees Zheyun Ye. Uit het juryrapport: “De schrijvers toonden aan dat het Belgische voetbal zogezegd de speelbal aan het worden is van Chinese gokbazen. (…) Hoe meer over de kwestie bekend werd, des te duidelijker was het dat beide onderzoeksjournalisten de zaak haarfijn uitgeresearcht hadden.”

Hille van der Kaa

Hille van der Kaa (1979) is hoofdredacteur van dagblad BN/DeStem. Daarnaast leidt zij een onderzoeksproject over robotjournalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. “We willen een automatische nieuwsredactie realiseren,” vertelde ze hierover in een interview met Univers, de nieuwswebsite van Tilburg University. “Dit kan door middel van een software die automatisch data leest. Hierdoor kunnen verhalen worden gemaakt en foto’s worden gevonden.” Van der Kaa rondt in Tilburg ook nog haar promotieonderzoek af, over de invloed van technologie op de productie en consumptie van nieuws. Samen met Henk van Ess schreef zij het Handboek Datajournalistiek.

Hugo van der Parre (1957) is sinds 2010 als onderzoeksjournalist bij NOS Nieuws. Na een studie algemene literatuurwetenschap in Nijmegen werkte hij sinds begin jaren tachtig bij verschillende omroepen. Eerst als redacteur bij AVRO’s Radiojournaal, daarna als eindredacteur bij Veronica Nieuwsradio. Sinds 1992 vooral in de tv-journalistiek: als eindredacteur en adjunct-hoofdredacteur bij RTL Nieuws, en tot 2010 als adjunct-hoofdredacteur van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur. Als onderzoeksjournalist hield en houdt Van der Parre zich bezig met tal van dossiers: van gevaarlijke fabrieken, voedselveiligheid en NSA tot gezondheidszorg, MH17 en terrorisme.

Alexander Pleijter

Alexander Pleijter (1971) is als lector journalistiek & innovatie verbonden aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Daarnaast is hij docent aan de opleiding journalistiek van de Vrije Universiteit. Hij coördineert voor het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten het project Nieuwe Journalistiek, dat de toekomst van de journalistiek onderzoekt. Ook is hij hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Pleijter publiceert geregeld over de impact van internet op de journalistiek en het gebruik en de adoptie van nieuwe media door journalisten.

Enzo van Steenbergen (28) werkt sinds 2011 voor NRC Handelsblad. Eerst als freelance verslaggever, vanaf begin 2014 in vaste dienst. Hij schreef lange tijd over gezondheidszorg en werkt nu op de politieke redactie van NRC. Bij de vorige uitreiking van de Loep in 2016 won hij de VVOJ-Aanmoedigingsprijs voor zijn onderzoek naar euthanasie in Nederland. Aan deze prijs is een plek in de Loepjury verbonden.

 

Trees Verleyen (1950) studeerde Germaanse Filologie aan de K.U.Leuven. Tussen 1989 en 2009 was ze docent bij de opleiding Journalistiek van Lessius Mechelen. Verleyen publiceerde in 1996 met Nathalie Bekx een interviewboek Armoede is vrouwelijk en in de zomer 2005 het boek PMV Printmedia in Vlaanderen. In 2006 verscheen Horen, zien en schrijven – over Journalistiek schrijven, een handboek dat ze maakte samen met haar zus Misjoe. Verleyen jureerde vier jaar lang (anoniem) de verdeling van journalistieke beurzen van het Fonds Pascal Decroos. Na bekendmaking van haar identiteit in 2011 werd zij geroemd om haar onpartijdig en strenge, doch opbouwend oordeel over aanvragers en projecten.