Jury

De jury van De Loep 2016 bestond uit negen leden, onder voorzitterschap van Jeroen Smit.

Jeroen Smit

Jeroen Smit (1963) is onderzoeksjournalist. Hij schreef Het drama Ahold (2004), De prooi (2008), Nog lang en Gelukkig (2016). Smit maakt de documentaireseries Waar komt onze welvaart in 2025 vandaan (2005) en Leiders Gezocht. Hij was (inval)presentator bij Nova (in 2008) en Buitenhof (in 2010). Smit werkte ook bij het FD, het AD en was hoofdredacteur van FEM-deweek. Hij was verder  docent PDOJ (in 1998) en hoogleraar journalistieke vaardigheden aan de RUG (van 2011 tot 2015).

Marjan Agerbeek

Marjan Agerbeek (1959) werd midden jaren negentig tijdens een verblijf op de onderzoeksredactie van The Philadelphia Inquirer gegrepen door in Nederland toen nog onbekende computertechnieken voor onderzoeksjournalistiek. Met die kennis gaf ze haar krant, Trouw, een stevige impuls op onderzoeksgebied. Haar onderzoek naar schoolresultaten betekende in 1997 een doorbraak in Nederland op het vlak van computer assisted reporting en het gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur. Sinds 2010 staat Agerbeek met haar bureau Bindkracht 12 hoofdredacties en uitgevers bij in het produceren, opzetten of vernieuwen van print en online titels. In 2002 richtte zij, met drie collega’s, de VVOJ op, waarvan zij voorzitter en drijvende kracht was tot en met de derde Global Investigative Journalism Conference, in Amsterdam (2005).

Henk Blanken (1959) was redacteur bij Het Vrije Volk, de Volkskrant en Dagblad van het Noorden. Bij die laatste krant was hij adjunct-hoofdredacteur en sloot hij zijn loopbaan in 2014 af als onderzoeksjournalist. Zijn werk werd bekroond met Het Gouden Pennetje, De Tegel voor onderzoeksjournalistiek, de Groninger Persprijs en de Europese prijs voor gezondheidsjournalistiek. Bij Atlas Contact verschenen drie boeken over journalistiek, waaronder in 2014 het Handboek Verhalende Journalistiek (met Wim de Jong). Blanken was enige jaren jurylid van De Tegel en lid van de Raad voor de Journalistiek. Nu is hij schrijver. In 2015 publiceerde hij Pistoolvinger – Parkinson en de schoonheid van het verval.

Anne de Blok

Anne de Blok (1990) begon haar loopbaan als freelance onderzoeksjournalist voor onder meer Follow the Money, Brandpunt Reporter en Oog in Oog. Als camerajournalist draaide ze reportages in Brazilië voor NOS op 3 en de Filipijnen voor VPRO Buitenland en De Correspondent. In 2015 werd ze genomineerd voor De Tegel in de categorie ‘talent’ en won ze VVOJ Aanmoedigingsprijs voor de uitzending Vissen naar subsidie, een verhaal over hoe Brabantse varkensboeren werden omgeturnd tot viskwekers, waarna ze zakelijk werden fijngeknepen door een dubieuze, maar zeer genereuze Europese subsidieregeling aan een concurrent. Nu werkt De Blok als researcher voor het tv-programma De Monitor.

Hilde Geens

Hilde Geens noemt zichzelf een ‘eeuwige student in de journalistiek’. Ze is opgeleid als tolk en heeft het vak van journalist geleerd vanuit haar eigen fouten. Bij het (verdwenen) vrouwenblad Ons Volk leerde ze onder de vals optimistische toon van het genre uit te komen. Bij Knack leidde ze de (verdwenen) vrouwenrubriek en leerde ze de lezers mee te nemen in haar broekzak. Bij het (verdwenen) satirische weekblad De Zwijger leerde ze te streven naar lichtvoetigheid, bij HUMO leerde ze uit te kijken voor gangstertrucs. Tijdens het onderzoek voor haar boek ‘Beetgenomen’ (2014) over de bende van Nijvel leerde ze haar eigen zekerheden te ondergraven. “Klaar ben je nooit.”

Moderator Jan Hauspie

Jan Hauspie (1967) werkte van 1993 tot 1997 bij De Morgen en stapte daarna over naar sportmedia. Een uitstap naar Voetbal International niet meegerekend, was hij bijna twee decennia verbonden aan Sport/Voetbalmagazine. Op 1 september 2016 maakte Hauspie de overstap naar Humo. Samen met Chris Vandenabeele won Hauspie in 2006 een Loep, voor hun artikel ‘De zaak Ye’. Hierin legden zij de matchfixingpraktijken bloot van de Chinees Zheyun Ye. Uit het juryrapport: “De schrijvers toonden aan dat het Belgische voetbal zogezegd de speelbal aan het worden is van Chinese gokbazen. Natuurlijk werden hun bevindingen in eerste instantie als volkomen ongeloofwaardig van tafel geblazen. Maar hoe meer er over de kwestie bekend werd, des te duidelijker was het dat beide onderzoeksjournalisten de zaak haarfijn uitgeresearcht hadden en dat hun conclusies overeind bleven.”

Hille van der Kaa

Hille van der Kaa (1979) is hoofdredacteur van dagblad BN/DeStem. Daarnaast leidt zij een onderzoeksproject over robotjournalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. “We willen een automatische nieuwsredactie realiseren,” vertelde ze hierover in een interview met Univers, de nieuwswebsite van Tilburg University. “Dit kan door middel van een software die automatisch data leest. Hierdoor kunnen verhalen worden gemaakt en foto’s worden gevonden.” Van der Kaa rondt in Tilburg ook nog haar promotieonderzoek af, over de invloed van technologie op de productie en consumptie van nieuws. Samen met Henk van Ess schreef zij het Handboek Datajournalistiek.

Alexander Pleijter

Alexander Pleijter (1971) is als lector journalistiek & innovatie verbonden aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Daarnaast is hij docent aan de opleiding journalistiek van de Vrije Universiteit. Hij coördineert voor het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten het project Nieuwe Journalistiek, dat de toekomst van de journalistiek onderzoekt. Ook is hij hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Pleijter publiceert geregeld over de impact van internet op de journalistiek en het gebruik en de adoptie van nieuwe media door journalisten.

Elke Vandersypen

Elke Vandersypen (1974) werkt bij VRT Radio 1 sinds 1998. Haar focus is cultuur. Ze presenteerde verschillende cultuur- en muziekprogramma’s, maakte reportages, radiodocumentaires, recensies en bracht live verslag uit. Ook regisseerde ze radio-uitzendingen. Ze is opgeleid als toneelregisseur en heeft twintig jaar ervaring in het coördineren van evenementen zoals theatervoorstellingen, festivals en prijsuitreikingen. Tien jaar lang coördineerde ze de Dirk Vandersypen Award, een internationale prijs voor documentaires over Latijns-Amerika. Freelance redigeert ze online media, persberichten, non-fictie en fictieboeken. Vandersypen werkte mee aan Wannes – Hier is hem terug, de biografie van de Antwerpse zanger, beeldend kunstenaar en schrijver Wannes Van de Velde. Ze maakte ook een boekvoorstelling over hem.