#LROJ19: spitten in je achtertuin

ILL TOM VAN BOEKHOLT

#LROJ19

Fijne datum om nu alvast in je agenda te noteren: zaterdag 16 maart. Kom dan naar Utrecht voor de alweer negende VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek. Het thema is dit jaar: spitten in je achtertuin.

Ook als lokaal of in de regio werkende journalist stuit je soms op verhalen die om stevig onderzoek vragen. Dat kan je in een lastige positie brengen: je moet dan kritisch zijn op bedrijven en instellingen met wie je de goede relatie niet mag verpesten. Je hebt ze immers weer nodig voor volgende verhalen.

Bovendien wil je in veiligheid blijven werken én wonen in het gebied waar je journalist bent. Het thema van de trainingsdag voor lokale en regionale journalistiek is ‘spitten in je achtertuin’. Van ervaren rotten en jonge honden uit het vak leer je hoe je onthullende onderzoeksjournalistiek bedrijft.

De dag begint met een keynote van Hille van der Kaa, hoofdredacteur van BN De Stem. Zij gaat in op verhalen waar verslaggevers op stuiten die aanvankelijk onschuldig lijken, maar dan toch effect kunnen krijgen op je persoonlijke leven.

 

Daarna delen tien trainers de kennis die ze hebben opgedaan met het maken van verhalen in de regio. Je krijgt tips & tricks over onder andere het vinden van bronnen via Facebook of het succesvol indienen van een WOB-verzoek.

Alvast wat namen:

Henk van Ess (Bellingcat)

 

 

Sjors van Beek

Sjors van Beek (WOB-expert)

 

 

 

Alexander Pleijter (Nieuwscheckers.nl)

 

 

Chris AalbertsChris Aalberts (politiek verslaggever)

 

 

Het volledige programma volgt in januari. Dan opent ook de inschrijving. #LROJ19 wordt financieel ondersteund door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO). Mede dankzij hun bijdragen kunnen we de toegang tot deze bijzondere trainingsdag betaalbaar houden. VVOJ-leden betalen €30 euro, niet-leden €35 (lid worden van de VVOJ is  trouwens een erg goed idee, hier vind je daar meer informatie over).

Schrijf je alleen in of kom gezellig samen met collega’s.

Wanneer: 16 maart 2019 van 10:00 tot 17:00

Waar: Heidelberglaan 15, 3512 JE Utrecht

Kosten: VVOJ-leden €30 euro, niet-leden €35

Hou onze website en nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.