De Loep 2018: draag die parels voor!

De Loep

Liefst 85 voordrachten stroomden de voorbije weken al binnen voor De Loep 2018, de prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen in de schijnwerpers zet. De eerste voordrachtenronde is half oktober gesloten, maar de parels uit de laatste drie maanden van dit jaar kunnen nog  worden aangemeld.

 

De prijsuitreiking is in het vroege voorjaar van 2019, tijdens de tweede editie van de Avond van de Onderzoeksjournalistiek. In de aanloop tot die avond maakt de jury bekend welke producties zijn genomineerd in de drie Loepcategorieën: opsporende, controlerende en signalerende onderzoeksjournalistiek. Ook selecteert de jury genomineerden voor de VVOJ Aanmoedigingsprijs, voor talent tot en met 30 jaar. Sinds vorig jaar heeft de jury bovendien de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen.

Om de jury voldoende tijd te geven voor de beoordeling van de tientallen producties, zijn er twee deadlines. Makers van wie werk is voorgedragen uit de periode 1 januari – 1 oktober hebben de voorbije weken al het verzoek gekregen dat werk in te zenden en een vragenlijst te beantwoorden. De antwoorden op de vragen geven de jury meer inzicht in de totstandkoming van het werk, de gevolgde onderzoeksmethodiek en de gemaakte keuzes.

Nu is het dus alleen nog mogelijk producties in te sturen met een publicatie/uitzenddatum in oktober, november of december 2018. De uiterste deadline hiervoor is vrijdag 4 januari om middernacht. Maar wacht vooral niet te lang! Draag de onderzoeksjournalistieke parels van jouw collega’s voor zodra dat kan. Of je eigen werk, natuurlijk. Don’t be shy 🙂

Het formulier waarmee je een voordracht kunt doen, vind je onder dit bericht.

Meer informatie over de categorieënindeling lees je in het loepreglement.

De jury van De Loep staat onder voorzitterschap van Kees van den Bosch. Hier vind je de jurysamenstelling.

Voordracht De Loep 2018 - producties verschenen in oktober-december

Met dit formulier kun je je eigen werk, of dat van een ander, voordragen om mee te dingen naar De Loep 2018. Dit kan uitsluitend nog voor werk met een publicatie/uitzenddatum in de maanden oktober, november en december 2018
Na de voordracht volgt de eigenlijke inzendingsronde. Iedereen van wie werk is voorgedragen, krijgt dan het verzoek dat werk in te sturen en een vragenlijst in te vullen. Nu hoeft dat dus nog niet. Je hoeft ook niet aan te geven in welke Loepcategorie je het werk wilt voordragen. Dat komt allemaal later, bij de inzending.
Wel stellen we het op prijs als je jouw voordracht kort wilt motiveren.
  • Velden met een * zijn verplicht

    Gegevens van de voorgedragen productie.

  • Gegevens van de maker:

  • Gegevens van jezelf: