VVOJ Café: corruptie rond de dorpspomp

VVOJ Café

(Drugs)criminaliteit ondermijnt het lokale bestuur. Wat zijn de signalen waarop je als journalist alert moet zijn? Zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen praten we hierover in het VVOJ Café.

In Tilburg gaat bijna 1 miljard per jaar om in de drugsindustrie. Het is de grootste tak van nijverheid in die gemeente. En dit is geen uitzondering. In Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland raken meer en meer gemeenten gecorrumpeerd door georganiseerde (drugs)criminaliteit, die infiltreert in de plaatselijke politiek.

Het lokale bestuur staat op grote schaal onder druk door een toenemende verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Waarschijnlijk is dat ook buiten genoemde provincies zo.

Wat zijn de aanwijzingen voor deze ondermijning? Hoe kun je dit verschijnsel als journalist onderzoeken en aan de kaak stellen? Dat en meer bespreken we tijdens het eerste VVOJ Café van 2018, zes weken voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Met onder anderen:

Jan Tromp, journalist bij de Volkskrant en schrijver van De achterkant van Nederland. Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken.

Luc Winants, oud-burgemeester van Brunssum, die aftrad vanwege de affaire Jo Palmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VVOJ Café CORRUPTIE ROND DE DORPSPOMP
MAANDAG 5 FEBRUARI, aanvang 19:30 (inloop vanaf 19:00)
DE KARGADOOR, Oudegracht 36, 3511 AP Utrecht
Toegang voor VVOJ-leden gratis. Niet leden betalen €7,50.