De Loep 2017: tweede voordrachtenronde

Loep

De eerste voordrachtenronde voor De Loep 2017 is gesloten. Nu kan alleen nog werk worden voorgedragen met een publicatie/uitzenddatum in november of  december 2017.

De prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek in de schijnwerpers zet, is geheel vernieuwd.  De oude categorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn vervangen door Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Het platform waarop een productie is verschenen, is daarmee geen onderscheidend criterium meer. Wel reikt de jury nog steeds de Aanmoedigingsprijs uit, voor talent tot en met 30 jaar. Ook heeft de jury met ingang van dit jaar de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen.

Meer informatie over de categorieënindeling vind je in het Loepreglement 2017.

Overgangseditie: april 2016 t/m december 2017

Een tweede grote verandering is dat De Loep voortaan het volledige kalenderjaar beslaat, van 1 januari tot en met 31 december. Dit maakt van De Loep 2017 een overgangseditie. De inzendtermijn voor de Loep 2016 liep immers al in april 2016 af. De Loep 2017 beslaat daarom de periode april 2016 tot en met december 2017.

Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Bij de nieuwe Loep hoort een nieuw evenement. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, in het vroege voorjaar van 2018 (de datum volgt nog). Dan wordt ook het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd. Inzendingen voor De Loep maken kans te worden opgenomen in dit jaarboek.

Werk voordragen

De eerste voordrachtenronde  heeft een kleine 140 reacties opgeleverd. Collega’s van wie werk is voorgedragen, krijgen maandag 13 of dinsdag 14 november een e-mail met verdere instructies.

Vanaf nu kan dus alleen nog werk worden voorgedragen met een publicatie- of uitzenddatum in november of december 2017.  Voor deze voordrachten kun je onderstaand formulier gebruiken.

Voordracht De Loep 2017 – producties verschenen in november en december

Met dit formulier kun je je eigen werk, of dat van een ander, voordragen om mee te dingen naar De Loep 2017.
Na de voordracht volgt de eigenlijke inzendingsronde. Iedereen van wie werk is voorgedragen, krijgt dan het verzoek dat werk in te sturen en een vragenlijst in te vullen. Nu hoeft dat dus nog niet. Je hoeft ook niet aan te geven in welke Loepcategorie je het werk wilt voordragen. Dat komt allemaal later, bij de inzending.
Wel stellen we het op prijs als je jouw voordracht kort wilt motiveren.
  • Velden met een * zijn verplicht

    Gegevens van de voorgedragen productie.

  • Gegevens van de maker:

  • Gegevens van jezelf: