De Loep 2017: voordrachten welkom!

Loep

Ja! Voordrachten voor De Loep 2017 kunnen vanaf vandaag worden ingestuurd! De prijs waarmee de VVOJ onderscheidende onderzoeksjournalistiek in de schijnwerpers zet, is geheel vernieuwd.  

De Loep is het jaarlijkse eerbetoon van de VVOJ aan het beste werk in de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. De prijs wordt toegekend aan journalisten voor producties die zich onderscheiden in opzet, aanpak en uitwerking. Aan jong talent reikt de VVOJ de Aanmoedigingsprijs uit.

Nieuwe Loep

Dit jaar is de prijs vernieuwd. De Loep 2017 beslaat het volledige kalenderjaar, van 1 januari tot en met 31 december. De oude categorieën Tekst, Audiovisueel en Digitaal zijn vervangen door Opsporend onderzoek, Controlerend onderzoek en Signalerend onderzoek. Het platform waarop een productie is verschenen, is daarmee geen onderscheidend criterium meer. Wel reikt de jury nog steeds de Aanmoedigingsprijs uit, voor talent tot en met 30 jaar. Ook heeft de jury met ingang van dit jaar de mogelijkheid een oeuvreprijs toe te kennen.

Meer informatie over de categorieënindeling vind je in het Loepreglement 2017.

Avond van de Onderzoeksjournalistiek

Bij de nieuwe Loep hoort een nieuw evenement. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, in de tweede helft van maart 2018 (precieze datum volgt). Dan wordt ook het VVOJ Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2017 gepresenteerd. Inzendingen voor De Loep maken kans te worden opgenomen in dit jaarboek.

Voordrachten voor De Loep 2017 kunnen worden gedaan door een webformulier in te vullen. Na de voordracht volgt de eigenlijke inzendingsronde. Iedereen van wie werk is voorgedragen, krijgt per e-mail het verzoek dat werk in te sturen en een vragenlijst in te vullen. Nu hoeft dat dus nog niet. Je hoeft ook niet aan te geven in welke Loepcategorie je het werk wilt voordragen. Dat komt allemaal later, bij de inzending. Wel stellen we het op prijs als je jouw voordracht alvast kort wilt motiveren.

Voordracht De Loep 2017

Met dit formulier kun je je eigen werk, of dat van een ander, voordragen om mee te dingen naar De Loep 2017. Na de voordracht volgt de eigenlijke inzendingsronde. Iedereen van wie werk is voorgedragen, krijgt dan het verzoek dat werk in te sturen en een vragenlijst in te vullen. Nu hoeft dat dus nog niet. Je hoeft ook niet aan te geven in welke Loepcategorie je het werk wilt voordragen. Dat komt allemaal later, bij de inzending. Wel stellen we het op prijs als je jouw voordracht alvast kort wilt motiveren.
  • Velden met een * zijn verplicht

    Gegevens van de voorgedragen productie.

  • Gegevens van de maker:

  • Gegevens van jezelf: