#VVOJ17: korting voor early birds

#VVOJ17

De voorverkoop voor de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2017 is begonnen. Tot 15 september koop je je kaartje voor #VVOJ17 met een stevige korting. 

Op 3 en 4 november strijken we met de conferentie neer in Maastricht. Het thema dit jaar: Amerikaanse Toestanden.

Alle informatie over #VVOJ17 wordt verzameld op de nieuwe conferentiesite, gemaakt door Liesbeth de Looper van het verenigingsbureau. Hier vind je ook de inschrijvingsmodule.

VVOJ-leden betalen €225, iets minder dus dan de €230 van de laatste jaren. Daarbij profiteren vroegboekers van een grotere korting: tot 15 september is het ledentarief €175.

Voor niet-leden is het #VVOJ17-tarief vastgesteld op €450, vroegboekers betalen €350.

Het studententarief blijft €99, maar anders dan in voorgaande jaren is bij dit tarief nu ook het feestelijke diner op vrijdagavond inbegrepen.

Programma in wording

Het programma van #VVOJ17 is nog volop in ontwikkeling. Hieronder alvast de highlights uit het aanbod van bijna veertig panelgesprekken, lezingen, trainingen en workshops.

DE AFTRAP – AMERIKAANSE TOESTANDEN
#VVOJ17 opent met een tweeluik. NOS-correspondent Arjen van der Horst komt over uit zijn standplaats Washington om ons bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen rond het Witte Huis en de impact van het nieuwe politieke bewind op de (onderzoeks)journalistiek in en over Amerika. Na zijn inleiding gaan we in gesprek met een gerenommeerde Amerikaanse Trumpwatcher. Wie deze gesprekspartner wordt, melden we binnenkort.

ONDERTUSSEN IN DE REST VAN DE WERELD
De Amerikaanse toestanden beperken zich niet tot de Verenigde Staten, #VVOJ17 dus ook niet. We duiken in de agitprop en andere informatiemanipulatie, bijvoorbeeld door de hackers en trollen van Vladimir Poetin. Turkse collega’s komen vertellen hoe zij onafhankelijke, kritische journalistiek overeind proberen te houden in Erdoganland. Onder meer naar aanleiding van alle Brexitemoties kijken we opnieuw naar de journalistieke omgang met Europa. En dan zijn er nog heikele vragen rond de radicale islam.  Meningen zijn genoeg, over al deze onderwerpen. Maar weten we wel genoeg? En welke invalshoeken laten we liggen?

DATATRACK – OVERWIN JE KOUDWATERVREES
Vroeg of laat krijgt Iedere (onderzoeks)journalist ermee te maken: data. Panikeren is niet nodig, we hebben een hele batterij programma’s en tools tot onze beschikking om data te vinden, te verzamelen, schoon te maken en te analyseren. Op #VVOJ17 staat een team van doorgewinterde datatrainers klaar om je de fijne kneepjes te leren van elke stap in dit proces.

COLLEGA’S OM VAN TE LEREN
Bezoek presentaties en workshops van collega’s. De makers van onderscheidende onderzoeksjournalistiek laten je zien hoe hun producties tot stand zijn gekomen en waar ze tegenaan liepen bij hun onderzoek.

VERHALEN VERTELLEN
Hoe vertel je journalistiek relevante verhalen op zo’n manier dat ze impact hebben? Op dat gebied kunnen onderzoeksjournalisten  leren van hun narratieve collega’s. Met Anne Hull hebben we een verhalend journalist van formaat in huis gehaald. Haar presentatie staat centraal in de Feit & Fictie-track.

SPOORZOEKEN OP HET INTERNET
Hoe vind je de contactgegevens van mensen die niet gevonden willen worden? Waar duik je een hoogleraar op die alles weet van bestrijdingsmiddelelen voor citroenen? Wat zijn de fijne kneepjes van geolocation? Leer beter zoeken en sneller vinden.

MASTERCLASSES – ONTRAFEL PYTHON EN SQL
Nieuw bij #VVOJ17 zijn de masterclasses voor gevorderde collega’s die hun tanden willen zetten in Python en SQL. Dat kan op de zondag na de conferentie, met intensieve trainingen in kleine groepen. Teken in op dit extra programma en blijf een extra nacht in Maastricht hangen. Na de masterclasses kennen Python en SQL voor jou geen geheimen meer.