VVOJ Café: drie jaar na MH17

Op 17 juli is het alweer drie jaar geleden dat boven Oekraïne vlucht MH17 werd neergehaald. Nog steeds ontbreekt cruciale informatie over de toedracht van deze vliegramp. Maandag 26 juni zijn  de ramp en het onderzoek daarnaar onderwerp van een VVOJ Café, in De Kargadoor in Utrecht.

Drie jaar na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne zijn er nog een hoop open eindes. De identiteit van de daders is nog steeds onbekend, het is onduidelijk of ze ooit berecht zullen worden.

En heeft de Nederlandse overheid er wel echt alles aan gedaan om de onderste steen boven te krijgen? Dat was tenslotte een belofte die premier Mark Rutte kort na de aanslag deed.

Wat weten we nog meer niet? En moet de onderzoeksjournalistiek niet wat harder lopen om die feiten boven water te halen?

In dit VVOJ-café praten we hierover met:

marieke de hoon

Marieke de Hoon,  Universitair Docent Internationaal Recht, Internationaal Strafrecht en Mensenrechten.

Paul de Kuijer bij Pauw

Paul de Kuijer, hij verloor zijn broer Pim de Kuijer bij de ramp met vlucht MH17.

jeroen akkermans

Jeroen Akkermans, correspondent voor RTL Nieuws in Berlijn.

marcel van den berg

Marcel van den Berg is burger onderzoeksjournalist en doet intensief onderzoek naar MH17.

 

© Peter Hilz - Nederland, vergeef ons

Schilderij met de rouwstoet op de cover van Novaja Gazeta. Dit en drie andere werken van kunstenaar Peter Koole hangen tot eind mei in Nieuwspoort in Den Haag. Ze vormen de expositie Dedicated to Anna Politkovskaya, opgedragen aan de Russische journaliste die in 2006 werd vermoord en de krant waarvoor zij schreef.

Kijk voor het werk van Peter Koole op peterkoole.com

Peter Koole © Peter Hilz

 

 

 

Mediacafé: breek uit je bubbel

In de serie Mediacafés werkt de VVOJ ook samen met OneWorld. Dit tijdschrift nam het initiatief tot een debatavond over de effecten van de informatiebubbel. Discussieer maandag 15 mei mee in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Toegang gratis.

Nooit tevoren hadden wij toegang tot zo veel informatie. Dagelijks versturen we een stortvloed aan tweets en voeden miljoenen websites onze nieuwsgierigheid. Met algoritmen maken sociale media een persoonlijk overzicht van ons nieuwsaanbod en krijgen we voortdurend hetzelfde nieuws aangeboden. Zo raken we ingekapseld in gepersonaliseerde bubbels.

De nieuwsbubbel zou de oorzaak zijn van de verdeeldheid en polarisatie in de samenleving. In hoeverre zijn de media verantwoordelijk voor het in stand houden van deze bubbel? Hoe kunnen we zelf weer grip krijgen op onze informatievoorziening? En willen we überhaupt uit onze bubbel treden en andere perspectieven in oogschouw nemen?

In dit mediacafé onderzoeken we de rol van media in het opblazen van de bubbel. Aan de hand van een panel met kopstukken uit de Nederlandse en Vlaamse media kijken we wat er gedaan kan worden om mensen buiten hun mediabubbel te laten kijken.

In het panel zitten:

Arno Veenstra

Arno Veenstra, datawetenschapper bij Blendle. Blendle werkt onder andere aan een algoritme dat voorkeuren van gebruikers ontdekt en artikelen classificeert en aanbeveelt.

Hans Nijenhuis

Hans Nijenhuis, journalist en schrijver. Hij is sinds mei 2016 hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad en was meerdere jaren chef van nrc.next. Eerder was hij uitgever bij NRC Media en operationeel directeur van De Bezige Bij.

Judith Möller

Judith Möller, postdoc onderzoeker Political Communication & Journalism (UvA), waar ze zich richt op de impact van sociale en gepersonaliseerde media op de democratie. Welke invloed hebben nepnieuws en filterbubbels op het functioneren van de democratie?

Eric Goens

Eric Goens (TBC), Vlaams journalist en reportagemaker. Hij werkte o.a. voor De Morgen en VTM en maakte een reportageserie over de Brusselse wijk Molenbeek.

Hadjar

Moderator is Hadjar Benmiloud, columniste, radiopresentatrice en oprichtter van Vileine.com.

 

De avond begint om 19:30, de zaal is open vanaf 19:15. Toegang gratis, wel even aanmelden.

Mediacafé: samenwerken met wetenschappers?

Journalisten en wetenschappelijk onderzoekers opereren doorgaans in gescheiden werelden, maar er zitten zeker overeenkomsten in hun werk. Pleit dat voor meer samenwerking? Kom naar het Mediacafé in Gent en discussieer mee.

In het Mediacafé onderzoeken we op donderdag 4 mei in op de relatie tussen wetenschappers en journalisten. Moeten ze meer of minder samenwerken? Kunnen ze elkaar versterken, van elkaar leren?

Chuck Lewis, een van de zwaargewichten van de Amerikaanse onderzoeksjournalistiek, pleit voor een krachtenbundeling tussen datajournalisten, academici en onderzoeksjournalisten. In een interview naar aanleiding van de Panama Papers (hier staat de opname, vanaf 1:01:30) zei hij hierover: ‘It’s time the walls came tumbling down. It’s all about the information, all the rest is secondary.’

Onderzoek is immers onderzoek, toch? Of blijven de werkvelden toch beter gescheiden, omdat de journalistiek de wetenschap moet kunnen controleren?

We leggen de vragen voor aan:

RinkevandenBrink

 

Rinke van den Brink, redacteur gezondheidszorg bij de NOS en auteur van Het einde van de antibiotica

 

Bea Cantillon, gewoon hoogleraar en directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen

AnnDooms

 

Ann Dooms, wiskundige en onderzoeker, VUB – ETRO – iMinds.

 

Reinout Verbeke modereert.

 

 

MEDIACAFÉ

Donderdag 4 mei 2017, 19:30 – 21:00 uur.

Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent.

Toegang gratis, maar wel graag hier reserveren.

Het Mediacafé is zelf ook een samenwerkingsverband, van deBuren, Fonds Pascal Decroos, de VVOJ en Zebrastraat. En met steun van de VVJ.

Tegels lichten in de sportwereld met Hajo Seppelt

De VVOJ en De Coöperatie presenteren: Tegels lichten in de sportwereld. Een avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Over onderzoeksjournalistiek naar doping, corruptie en andere onsportieve praktijken. Donderdag 20 oktober, reserveer nu!

Onderzoeksjournalistiek en de sportwereld leken lange tijd onverenigbaar. Sportjournalisten zijn voor alles liefhebbers, die de sport willen vieren, toch? Maar dopingschandalen, matchfixing en corruptie maakten dat ook sportjournalisten tegels gingen lichten. En sinds juni 2016 is er zelfs een gespecialiseerde klokkenluiderssite: Sportsleaks.

Samen met de nieuwe freelancersorganisatie De Coöperatie wijdt de VVOJ een avond aan deze nog jonge tak van de onderzoeksjournalistiek. Met:

• Hajo Seppelt, initiatiefnemer van Sportsleaks en één van de weinige onderzoeksjournalisten in de wereld die zich helemaal hebben toegelegd op de sportwereld.

Marco Knippen (Noordhollands Dagblad), Sportjournalist van het Jaar en vanuit Nederland betrokken bij Sportsleaks;• Mark Misérus (de Volkskrant), maakte naam met onthullingen over doping in het wielrennen en de corruptie bij de Fifa;

Trouwens, voor wie van de lead boven dit bericht een déjà vu krijgt, dat kan kloppen: de avond stond eerder gepland voor 6 juli, maar moest het toen afleggen tegen de halve finale EK Voetbal. Nu dus in de rebound!

Datum en tijd: donderdag 20 oktober, 20:00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, kleine zaal
Toegang: gratis
Reserveer een plek via de website van Pakhuis de Zwijger