De Loep

VVOJ-Loep-150pxDe Loep is een eerbetoon aan het beste werk in de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. De prijs heeft daarnaast als doel de professionaliteit van de onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen te bevorderen.

De prijs wordt toegekend aan journalisten voor producties die door opzet, aanpak en uitwerking tot voorbeeld strekken voor collega’s. Bijdragen maken ook een kans opgenomen te worden in het VVOJ jaarboek. De Loep wordt toegekend in drie categorieën: voor de publicatievormen tekstueel, audiovisueel en digitaal. Aan jong talent (t/m 30 jaar) reikt de VVOJ de Aanmoedigingsprijs uit.

De Loep 2017, inzenden vanaf april

Tot nu toe werden de prijs en de presentatie van het boek geïntegreerd in de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek. Met ingang van 2017 laten we dat los. De Loep en het Jaarboek krijgen een eigen evenement, voor het eerst in het vroege voorjaar van 2018. Tijdens deze avond worden dan de prijzen over 2017 uitgereikt en wordt het Jaarboek 2017 gepresenteerd.

Het VVOJ-bestuur overlegt met de Loepjury over een andere categorieënindeling van de prijs. De werving van inzendingen begint daarom dit jaar pas in april, als ook het Loepreglement is aangepast. De eerste editie van de prijs-nieuwe-stijl wordt een overbruggingseditie. Hiervoor komen producties in aanmerking die zijn gepubliceerd of uitgezonden na 31 maart 2016 en vóór 1 januari 2018.

 

Bart Nijpels (l) en Huub Jaspers worden kort geïnterviewd door juryvoorzitter Jeroen Smit.Winnaars 2016
De Loepuitreiking van 2016 stond in teken van Srebrenica. Zowel in de categorie Audiovisueel als de categorie Tekst waren de nominaties rondom deze belangrijke historische gebeurtenis overtuigend favoriet. De productie van Huub Jaspers en Bart Nijpels (Waarom Srebrenica moest vallen, Argos TV) won de Audiovisuele Loep, de publicatie van Robert Dulmers en Casper Thomas (Wie gaf het bevel? De Groene Amsterdammer) was de winnaar van de Loep voor Tekst. De dag zelf stond ook nog even in het teken van Srebrenica, naar aanleiding van een persconferentie over dit onderwerp door het kabinet.

Ook de andere prijswinnaars bleven uiteraard niet buiten de schijnwerpers. De aanmoedigingsprijs ging naar Enzo van Steenbergen (Het NRC-euthanasieonderzoek, NRC Handelsblad), die door de jury werd geprezen voor zijn originele insteek: crowdsourcing. De digitale loep ging naar de publicatie van Maurits Martijn en Cees Wiebes (Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren, De Correspondent). Op de website van De Correspondent hebben zij hun onderzoek verrijkt met bron- en archiefmateriaal, wat de publicatie volgens de jury een duidelijke extra waarde gaf.

Lees hier meer over alle nominaties van de Loep 2016.

Lees meer over de jury en het reglement.

Alle Loepen

De Loep 2015 | De Loep 2014 | De Loep 2013De Loep 2012De Loep 2011De Loep 2010De Loep 2009De Loep 2008De Loep 2007De Loep 2006De Loep 2005De Loep 2004

Voorgaande winnaars

2015
De Loep tekstueel: Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw) voor hun publicatie over Luxleaks.
De Loep audiovisueel: Jet Schouten en Linda Stoltenberg van Radar voor hun reportage over een mandarijnennetje als implantaat.
De Loep digitaal: Dimitri Tokmetzis van De Correspondent voor zijn publicatie over wat er allemaal gebeurt onder de motorkap van je smartphone.
VVOJ Aanmoedigingsprijs: Anne de Blok en Frederick Mansell voor hun publicatie over het vissen naar subsidie.

2014
De Loep tekstueel: Geert Sels van de Standaard voor zijn artikelenreeks over het lang nagenoeg onbekend gebleven verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Loep audiovisueel Aart Zeeman van KRO-NCRV Brandpunt en Siebe Sietsma van RTL Nieuws voor hun producties over met toeslagen frauderende Bulgaren.

2013
De Loep tekstueel:  Esther Rosenberg en Tom Kreling van NRC Handelsblad/nrc.next voor de artikelenserie over de vastgoedproblemen die leidden tot de ondergang van SNS-bank
De Loep audiovisueel: Bart Nijpels en Marco de Lange van KRO Brandpunt/Reporter voor hun documentaire ‘Mayday, Mayday’
De Loep digitaal: niet uitgereikt. Stimuleringsprijzen voor Inge Jansse (Vers Beton) en Tom Cochez en Clea Caulcutt (Abache.be/Rue89)
VVOJ Aanmoedigingsprijs:  Sanne Terlingen, freelance journalist, voor het artikel ‘Paradijs voor pedo’s” voor OneWorld

2012
De Loep tekstueel: Carel van der Velden en Ellen van Gaalen van het Algemeen Dagblad voor de artikelenserie over de Schiedamse burgemeester Verver
De Loep audiovisueel: Wim Van Den Eynde van VRT Panorama voor de documentaire ‘Voor wie de klok luidt’ over misstanden in de Hasseltse politieregio
VVOJ Aanmoedigingsprijs: Niet uitgereikt

2011
De Loep tekstueel: Bas Soetenhorst, Het Parool, voor zijn boek ‘Het wonder van de Noord-Zuid lijn’
De Loep audiovisueel: Dirk Leestmans, VRT Panorama, voor de documentaire ‘Te gek om los te lopen’
VVOJ Aanmoedigingsprijs: Stefan Vermeulen, Follow the Money, voor verhalen over het ICT-debacle van de stad Amsterdam, gepubliceerd in HP/De Tijd

2010
De Loep tekstueel: Joep Dohmen, NRC Handelsblad, en Robert Chesal, Wereldomroep, voor hun serie over misbruik in de katholieke kerk
De Loep audiovisueel: Ton van der Ham, Anique van de Bosch en Manon Blaas, Zembla, voor de uitzending ‘Vieze ziekenhuizen’
VVOJ Aanmoedigingsprijs: Mathias Bienstman en Berber Verpoest, MO*, voor ‘Reynders spot met het parlement’

2009
De Loep tekstueel: Jeroen Smit, ‘De Prooi’ (boek)
De Loep audiovisueel: Thomas Blom en Sinan Can, Zembla, ‘Gijzeling in Almelo’
Aanmoedigingsprijs: Steven Vandenbergh en Johan Denis, Brussel deze Week, ‘Één arts, twee petjes’

2008
De Loep tekstueel: Joep Dohmen, NRC Handelsblad, ‘Chaos bij de Belastingdienst’.
De Loep audiovisueel: Marije Meerman, William de Bruijn en Barbara Coolen, VPRO Tegenlicht, ‘De verkoop van een oorlog’
Aanmoedigingsprijs: Mirjam Pool, ‘Alle dagen schuld’ (boek)

2007
De Loep tekstueel: Marleen Teugels en Nico Krols, Knack, ‘Asbest, de seriemoordenaar’
Frieda Joris, Het Laatste Nieuws, Asbestdossier over een school in Genk
De Loep audiovisueel: Jos van Dongen en André Tak, Zembla, ‘Het clusterbomgevoel’

2006
De Loep tekstueel: Jan Hauspie en Chris Vandenabeele, het Sport/Voetbalmagazine, ‘De zaak Ye’
De Loep audiovisueel: Huub Jaspers, Gerard Legebeke en Franz-Josef Hutsch, Argos, ‘Tien jaar na de val van Srebrenica’
VVOJ Aanmoedigingsprijs: Robert van de Griend, Vrij Nederland, de Rotterdamse detentieboot

2005
De Loep tekstueel: Jan Meeus en John Schoorl, de Volkskrant, ‘De veiligheidsdienst en het terrorisme’
De Loep audiovisueel: Kadir van Lohuizen, ‘Diamond Matters’
VVOJ Aanmoedigingsprijs: Kristof Clerix, MO-magazine, ‘From Brussels with Love’

2004
De Loep tekstueel: Joost Oranje en Jeroen Wester, NRC Handelsblad, ‘De zaak Ahold’
De Loep audiovisueel: Diederick Kraaijeveld, RTL Nieuws, ‘Het UWV-gebouw’