Winnaar European Press Prize 2017 bij VVOJ

ChristiaanTriebertBellingcat

Evenementen

Kom zaterdag 13 mei naar Rotterdam en laat je verbluffen door de kennis en skills van Christiaan Triebert, winnaar van de European Press Prize 2017 en één van de actiefste leden van van het onderzoeks- en verificatiecollectief Bellingcat.

De VVOJ bestaat alweer vijftien jaar. Dit jubileum vieren we met speciaal programma voorafgaand aan de ledenvergadering op zaterdag 13 mei.

Christiaan Triebert raakte als masterstudent aan het War Studies Department van Kings College in Londen geïnteresseerd in filmpjes van militaire operaties die de VS en Rusland op internet zetten. Online verificatie leerde hem hoe in die posts wordt gesjoemeld met feiten. Zijn publicaties hierover trokken de aandacht van Bellingcat, ‘the home of online investigations’.

Inmiddels heeft Triebert zijn master Conflict, Security & Development op zak en is hij één van de actiefste leden van Bellingcat. Donderdag 20 april won hij de European Press Prize 2017 in de categorie Innovatie, met zijn onderzoek naar de Whatsappconversatie tussen plegers van de Turkse coup in de zomer van 2016.

 

Met voorbeelden uit  zijn vele onderzoeksprojecten voert Triebert, zelfverklaard ‘digitaal nomade’, ons op 13 mei mee door zijn wereld.  Die speelt zich overigens zeker niet enkel online af, maar brengt hem ook naar conflictgebieden in Irak, Oekraïne en Syrië.

De presentatie van Triebert begint om 14:00 uur en is ook toegankelijk voor niet-leden. De Algemene Vergadering, vanaf 15:30, is besloten, evenals de aansluitende borrel.

De toegang is gratis, ook voor niet-leden. Wel vragen we je te reserveren, dat kan via deze maillink.

Lees hier een interview met Triebert in Het Parool.