Terugblik op #LROJ17: maak het verschil!

VVOJ44

#LROJ17

Wie waren er? Wat vertelden ze? Wat leerden we?  En hoe maak je het verschil? Een terugblik op #LROJ17, de VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek 2017.

Maak het verschil! Dat was het thema van #LROJ17, de VVOJ Trainingsdag Lokaal en Regionaal Onderzoek 2017. Ruim honderd deelnemers kwamen zaterdag 8 april naar de Uithof in Utrecht voor een dag vol workshops, presentaties, praktische tips & tricks en een boeiende datatrack.

‘Een nieuwe impuls’

VVOJ4Keynotespreker was Bjorn Oostra, adjunct-hoofdredacteur van het regionale dagblad De Limburger. Hij kondigde aan dat zijn krant op korte termijn een samenwerkingsverband wil opzetten met andere regionale titels, ‘om onderzoeksjournalistiek in de regio een nieuwe impuls te geven’.

Lees hier de integrale tekst van Oostra’s toespraak.

#LROJ17 op Youtube

#LROJ17_WInny_de_Jong

Na de keynote konden de deelnemers in vier workshoprondes kiezen uit telkens drie parallelle sessies. Op het Youtubekanaal van de VVOJ zijn korte impressies van een aantal hiervan te zien. Ze zijn gemaakt door studenten van journalistieke opleidingen en van het leerwerkbedrijf van iGlow Media. Bekijk hier de impressies.

Blogs en andere verslagen

Behalve gefilmde impressies waren er ook blogs en verslagen:

• Datatrainer Winny de Jong blogde over de training die zij gaf, met drie principes die als leidraad kunnen dienen voor betere datavisualisaties.

Jaïr bij Margo• ‘Vandaag heb ik mezelf als cultuurjournalist weten te bevrijden van wob-angst, excel-paniek en datajournalistieke koudwatervrees.’ Zo begint de blogpost die Jaïr Tchong schreef over #LROJ, op TCHONGCAST, zijn ‘nachtboek van een cultuurjunkie.

• Ombudsman Margo Smit voerde een goed gesprek met haar collega’s over juridische druk en het nut van sparren en transparantie. Lees het verslag van Evelien Frenkel.

• Tom Kunzler van Open State Foundation maakte zijn toeschouwers wegwijs in de wereld van open data.
Lees het verslag van Cathérine Minczeles.

VVOJ14• Hoe ga je als journalist te werk in de Schilderwijk? Daarover vertelden Brian van der Bol en Vincent Veenman van Omroep West. Lees het verslag van Evelien Frenkel.

• Waarom en hoe nemen jonge mensen de afslag naar Islamitische Staat? Johan van de Beek en Claire van Dyck over het onderzoek achter hun boek Sultan en de lokroep van de johad. Lees het verslag van Cathérine Minczeles.

#LROJ17 werd mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Lira Fonds en Stichting Roos. Hogeschool Utrecht ontving ons gastvrij in de Faculteit Educatie op de Uithof in Utrecht.