Een avond over lekken & hacken

anonieme tips

Nieuws

Lekken en hacken staan centraal tijdens een VVOJ-avond samen met Publeaks, vrijdag 10 maart in Pakhuis de Zwijger. Hoe spring je als journalist om met anonieme tips?

Waarom besloot EenVandaag een tip te onderzoeken van criminelen over hun eigen afpersingszaak? En wat deed de Volkskrant toen een tipgever opeens niets meer van zich liet horen?

Publeaks.nl bestaat drie jaar. De website heeft zich bewezen als een nuttig platform, waar klokkenluiders veilig en anoniem informatie kunnen delen met de pers. Een aantal van de mooiste verhalen die dat heeft opgeleverd, zijn gebundeld, telkens met het achtergrondverhaal van de journalist erbij.

Vanavond wordt  het eerste exemplaar van de bundel uitgereikt aan… Nee, dat vertellen we nog niet.

Kom langs en luister naar de ervaringen van journalisten die werken met anonieme bronnen. En discussieer mee over de ethische vragen die lekken & hacken met zich meebrengen.

Lekken & Hacken
Vriijdag 10 maart, aanvang 20:00 uur
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

De avond is gratis, maar je moet wel even reserveren. Dat kan hier.

Met onder anderen:

GuidoTwitter
Guido Vermeulen, verslaggever bij EenVandaag. De actualiteitenrubriek pakte een tip op van criminelen die supermarktketen Lidl afpersten.
TeunTwitter
Teun Gautier, uitgever De Coöperatie en voorzitter bestuur Publeaks. Gautier vindt dat journalisten actiever moeten samenwerken met klokkenluiders.
Nederland, Amsterdam, 13 mei 2011 MARTIJN ROESSINGH Foto: Merlijn DoomernikFoto: Merlijn Doomernik
Martijn Roessingh, adjunct-hoofdredacteur van Trouw. Hij coördineerde het Panama Papers-onderzoek, op basis van 12,6 terabyte anoniem gelekte data.